Douglas Adams
Του Γιώργο Παπαθωμά
Share |

“Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως αν ποτέ κανείς ανακαλύψει για ποιο σκοπό ακριβώς υπάρχει το Σύμπαν και τι εξυπηρετεί, θα εξαφανιστεί αμέσως και θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμα πιο παράξενο και ανεξήγητο.  

Υπάρχει μία άλλη θεωρία που λέει πως αυτό έχει ήδη συμβεί”.

  Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα ηλεκτρικά σήματα που πηγαινοέρχονται, μπερδεύονται, αποπροσανατολίζονται, συγχωνεύονται, αλληλοεξουδετερώνονται ή παραμένουν συμπυκνωμένα κι ανενεργά στον εγκέφαλο, αυτό που ονομάζουμε σκέψη δηλαδή, μεταδίδονται σωστά στο μυ της γλώσσας; Παραπέρα, πως μπορείς να ξέρεις ότι αυτός ο μυς λειτουργεί σωστά ή τελικά ποιος ξέρει ποια είναι η σωστή λειτουργία του; Ξεπερνώντας το παραπέρα, ποιος είναι σίγουρος ότι γνωρίζει κάποια γλώσσα τόσο καλά ώστε να αποδίδει φωτογραφικά αυτό που σκέφτηκε; Φτάνοντας μπροστά στον τοίχο του έξω από δω, ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να τα κάνει όλ’ αυτά, μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο ακροατής του μπορεί να κάνει με τον ίδιο σωστό τρόπο την αντίστροφη λειτουργία; Εν ολίγοις και χωρίς να μετακινηθούμε καθόλου, οι περισσότεροι από εμάς άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε να πούμε, άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνει o συνομιλητής μας. Υπάρχουν όμως ορισμένοι άνθρωποι που τελικά καταφέρνουν να μην πέσουν στην παραπάνω παγίδα και μεταδίδουν αυτό που θέλουν ή, τουλάχιστον, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε οι υπόλοιποι. Ένας τέτοιος και ίσως ο καλύτερος υπήρξε ο DouglasNoelAdams.

Βρίσκονταν λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, ξαπλωμένος σ’ ένα χωράφι σε κατάσταση ημιμέθης, όταν σκέφτηκε ότι θα πρέπει να είχε πολύ πλάκα ένα ταξίδι στ’ άστρα. Άλλά για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητος ένας οδηγός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ωτοστοπατζή. Αποφάσισε λοιπόν να τον γράψει. Η υπόλοιπη ιστορία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, απλά και κουραστικά για τον ίδιο. Το 1978 έδωσε κάποια χειρόγραφά του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC και δημιουργήθηκε μία σειρά που είχε τίτλο Hitchhiker’sGuidetotheGalaxy. Η εκπομπή είχε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε τη βάση για την έκδοση των δύο πρώτων νουβελών από αυτό που ονομάστηκε “τριλογία σε πέντε μέρη”, που έκανε τον DouglasAdams έναν από τους πλουσιότερους συγγραφείς στη Βρετανία.

Το “Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ” είναι μία σειρά πέντε βιβλίων όπου περιγράφονται οι περιπέτειες ενός ταλαίπωρου Βρετανού, του Άρθουρ Ντεντ, ο οποίος τη γλιτώνει μαζί με το φίλο του Φορντ Έσκορτ, ένα διάσημο ωτοστοπατζή του διαστήματος, λίγο πριν η Γη εξανεμιστεί από έναν οικοδομικό στόλο που διανοίγει μια νέα γαλαξιακή λεωφόρο. Παρέα με το δικέφαλο σχιζοφρενή Πρόεδρο του Γαλαξία Ζάφοντ Μπλίμπλιμπροξ, το υπερευφυές καταθλιπτικό ρομπότ ονόματι Μάρβιν  και την Τρίλιαν, την τελευταία γήινη στο Σύμπαν, προσπαθούν να βρουν την αιτία που τους συμβαίνουν όσα τους συμβαίνουν. Στην πορεία ανακαλύπτουν ότι η Υπέρτατη απάντηση του νοήματος του Σύμπαντος είναι 42(!), αλλά τότε σκέφτονται ότι δε γνωρίζουν την Υπέρτατη ερώτηση. Φυσικά ο Φορντ έχει πάντα μαζί του το διασημότερο βιβλίο του σύμπαντος, “ πιο διάσημο από το Γαλαξιακό Τσελεμεντέ, πιο διαδεδομένο από το Πενήντα τρία ακόμη πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μηδέν βαρύτητα, πιο πολύκροτο και από την περιβόητη φιλοσοφική τριλογία του Ούλον Κόλουφιντ Που έκανε λάθος ο Θεός. Μερικά ακόμη από τα μεγάλα λάθη του Θεού και Ποιος είναι αυτός ο Θεός τέλος πάντων; ”, το «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ».

Ο Adams δεν ήταν ιδιαίτερα εργατικός για αυτό και δεν άφησε πολλά βιβλία πίσω του. Συνήθως έπρεπε να μαντρωθεί μαζί με τον εκδότη του σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να γράψει. Ο ίδιος έλεγε ότι του αρέσουν πολύ οι προθεσμίες, ιδιαίτερα όταν τις ξεπερνάει. Σε κάθε βιβλίο του δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος ή τέλος πάντων μπορεί να υπάρχει άλλα δε σε ενδιαφέρει κι ιδιαίτερα. Αυτό που κάνει υποσυνείδητα ο Adams είναι να ψάχνει το νόημα της ζωής, ενώ είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει. Όπως γράφει στην αρχή του δεύτερου βιβλίου του: “Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως αν ποτέ κανείς ανακαλύψει για ποιο σκοπό ακριβώς υπάρχει το Σύμπαν και τι εξυπηρετεί, θα εξαφανιστεί αμέσως και θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμα πιο παράξενο και ανεξήγητο. Υπάρχει μία άλλη θεωρία που λέει πως αυτό έχει ήδη συμβεί”.

Δυστυχώς το 2001 ήταν η χρονιά που το Σύμπαν έγινε φτωχότερο. Ο Adams έπαθε καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στεναχωρώντας έτσι τους δικούς του ανθρώπους. Κάποια εκατομμύρια αναγνωστών δηλαδή, καθώς αν τον διαβάσεις δε μπορείς να μην τον αγαπήσεις. Εκείνη την περίοδο έγραφε το σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά του Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ. Το σενάριο ολοκληρώθηκε κι η ταινία θα προβληθεί και στην Ελλάδα οσονούπω.

Αν κάποιο βράδυ κοιτάξετε στον ουρανό, υπάρχει ένας βράχος στο διάστημα, σε τροχιά 358 εκ. χλμ από τον Ήλιο ανάμεσα στον Άρη και το Δία, που ονομάστηκε από Άγγλους αστρονόμους Άρθουρ Ντεντ προς τιμή του δημιουργού του. Η ειρωνεία είναι ότι η επιστημονική χαρτογραφημένη ονομασία του αστεροειδούς ήταν 2001 DA42. Ο Adams πέθανε μετά από λίγες μέρες το 2001, DA είναι τα αρχικά του και 42 είναι η Υπέρτατη Απάντηση.

Δυστυχώς η Υπέρτατη Απάντηση ήταν 49...             


Το Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ έχει χρήσιμες πληροφορίες για όποιον θέλει να περιπλανηθεί στο Σύμπαν. Για το ίδιο το Σύμπαν γράφει:

1.Έκταση: Άπειρη.
(Το Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο Στοπ έχει τον εξής ορισμό της λέξης ‘'Άπειρο'':
Μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πράγμα και λίγο ακόμη μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από αυτό, πραγματικά εκπληκτικά τεράστιο, ένα εντελώς καταπληκτικό μέγεθος, αληθινά ‘'Γουάου Μεγάλο!''. Το άπειρο είναι τόσο μεγάλο που συγκριτικά το μεγάλο φαίνεται τόσο δα. Γιγαντιαίο επί κολοσσιαίο επί απίστευτα τεράστιο, μια τέτοια έννοια προσπαθούμε να μεταδώσουμε''

2.Εισαγωγές: Μηδέν
Είναι αδύνατο να εισάγεις πράγματα σε μια άπειρη έκταση μιας και δεν υπάρχει εξωτερικό για να το εισάγεις από αυτό.

3.Εξαγωγές: Μηδέν- Δες εισαγωγές.

4.Πληθυσμός: Μηδέν.
Είναι γνωστό πως υπάρχει άπειρος αριθμός κόσμων, όμως δεν κατοικούνται όλοι. Άρα πρέπει να υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός κατοικημένων κόσμων. Όμως, οποιοσδήποτε αριθμός διαιρούμενος με το άπειρο τείνει στο μηδέν, τόσο που δεν υπάρχει καμιά διαφορά, κι έτσι ο μέσος πληθυσμός όλων των κατοικημένων πλανητών μπορεί να θεωρηθεί πως είναι μηδέν. Από αυτό συνεπάγεται πως ο πληθυσμός ολόκληρου του Σύμπαντος είναι μηδέν κι όποιους συναντήσετε από καιρόν εις καιρόν να έχετε υπόψη σας πως είναι προϊόντα μιας διαταραγμένης φαντασίας.

5.Νόμισμα: Ουδέν
Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία ελεύθερα μετατρέψιμα νομίσματα, αλλά κανένα τους δεν υπολογίζεται. Το Αλταριανό δολάριο κατέρρευσε πρόσφατα, η Φλαϊανή Χαλικόχαντρα(!) ανταλλάσσεται μόνο με άλλες Φλαϊανές Χαλικόχαντρες και το Τριγανικό Που έχει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα. Η ισοτιμία οκτώ Νίγκις με ένα Που είναι απλή, αλλά μιας και το Νίγκι είναι ένα τριγωνικό καουτσουκένιο νόμισμα με πλευρές έξι χιλιάδες οκτακόσια μίλια(!!), κανένας δεν μπόρεσε να μαζέψει αρκετά Νίγκις για να τα ανταλλάξει με ένα Που. Το Νίγκι δεν είναι εμπορικό νόμισμα επειδή οι Γαλαξιακές Τράπεζες δεν ασχολούνται με ψιλά(!!!), συνεπώς είναι εύκολο να αποδειχθεί πως οι Γαλαξιακές Τράπεζες είναι επίσης προϊόντα μιας διαταραγμένης φαντασίας.

6.Τέχνη: Μηδέν
Η Τέχνη είναι ο καθρέφτης της Φύσης και τόσο μεγάλος καθρέφτης δεν υπάρχει - Δες το πρώτο λήμμα.  

DouglasNoelAdams

Ο άνθρωπος που έγραψε το LonelyPlanet του διαστήματος

Ο DouglasAdams γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1952 στο Cambridge. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα κι ο πατέρας του τελείωνε το διδακτορικό του, στη θεολογία. Οι γονείς του χώρισαν κι ο Douglas μεγάλωσε για να κερδίσει μία υποτροφία για το Cambridge. Πήγε στο πανεπιστήμιο και όπως όλοι οι φοιτητές άρχισε ν’ ασχολείται με πράγματα διαφορετικά από το αντικείμενο των σπουδών του, που ήταν η αγγλική φιλολογία. Μέσα σ’ αυτά τα πράγματα υπήρχε και μία ιδέα να γυρίσει την Ευρώπη με ωτοστόπ. Τελειώνοντας τις σπουδές του άρχισε να μαζεύει λεφτά για το ταξίδι και μαζί εμπειρίες από τις διάφορες δουλειές που έκανε. Δούλεψε σα βοηθός νοσοκόμου, χτίστης αχυρώνων, καθαριστής κοτετσιών μέχρι και σωματοφύλακαςγια μέλη αραβικών οικογενειών. Μάζεψε τα λεφτά που χρειαζόταν κι έφυγε για το ταξίδι που θ’ άλλαζε ριζικά τη ζωή του και θα έκανε ομορφότερη τη δικιά μας.

Εκτός από την πενταμερή τριλογία τουΓυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστοπ, ο Adamsέχει γράψει δύο βιβλία για τις περιπέτειες του DirkGently (DirkGenlty’sHolisticDetectiveAgency, TheLongDarkTeatimeoftheSoul). Όταν έγινε πετυχημένος συγγραφέας έγραψε το LastChancetoSee, ένα οικολογικό βιβλίο που αναφέρεται σε ταξίδια που έκανε για να δει είδη ζώων υπό εξαφάνιση. Έχει γράψει επίσης κομμάτια από την τηλεοπτική σειρά Dr. Who. Ήταν φίλος με τον DavidGilmour των PinkFloyd και στα 42αγενέθλια του, του δόθηκε η ευκαιρία, σα δώρο, να παίξει κιθάρα στη συναυλία που έκαναν οι Floyd  στο Λονδίνο. Ο Adams “βάφτισε” και το δίσκο που έβγαλαν το 1994, TheDivisionBell, επιλέγοντας τις λέξεις από τους στίχους των τραγουδιών τους.fashion addiction