Βιντεο-ποίηση
marialiougou
@hotmail.com
Της Μαρίας Λιούγκου
Share |

«βιντεο ΠΟΙΗΣΗ» 

Μια Σύγχρονη Τέχνη

 «Όταν η ποίηση συνουσιάζεται με τα ψηφία, τις εικόνες, τις νότες και ομάδες καλλιτεχνών κρατούν την κουτάλα ανακατεύοντας το καζάνι της σύγχρονης τέχνης, τότε το προσφερόμενο έδεσμα ονομάζεται «βιντεοποίηση», δηλώνει ο Βαγγέλης Μπέκας, μέλος της ομάδας των βιντεοποιητών.

Η γέννηση

Ως τέχνη η ¨βιντεοποίηση¨ έχει ιστορία είκοσι χρόνων με ομώνυμα φεστιβάλ στο Βανκούβερ, το Βερολίνο και το Μπουένος Άιρες.
Η ιδέα και η σύσταση της ομάδας «Βιντεοποίηση» στην Ελλάδα, στη χώρα που έχει τόσο μεγάλη παράδοση στην ποίηση, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με την καθοδήγηση του ποιητή Αλέξη Δάρα δημιουργώντας βιντεοποιήματα από τη συλλογή του «ή». Στην ομάδα που αποτελείται από ποιητές, εικαστικούς, videoartίστες και μουσικούς ενσωματώθηκε και ο σημαντικός γλωσσοκεντριστής ποιητής Αντρέας Παγουλάτος.  

Και εγέννετο «Βίντεοποίηση»! 

Το μπουσούλημα

Τους είδαμε πρόσφατα στο πρώτο φεστιβάλ Βιντεοποίησης που διοργάνωσαν στον πολυχώρο Bios, και είδαμε οι εικονο-ποιήσεις να ικανο-ποιούν τόσο εμάς όσο και το αίτημα της συνύπαρξης, την ανάγκη για μια διαδραστική σχέση των τεχνών.

Είδαμε και ήταν μεγάλη η έκπληξη στο ξεκίνημα αυτής της σύγχρονης μορφής τέχνης η αίθουσα προβολών να γεμίζει με νέα παιδιά.

Η τέχνη βγαίνει για ποτό

Μετά το βύθισμα και την εσωστρέφεια διαρκείας, που ξεκίνησε το ’80 στην Ελλάδα με τις οδυνηρές συνέπειες τόσο στον κινηματογράφο όσο στην λογοτεχνία και την ποίηση, την είδαμε μέσω της σύγχρονης έκφρασης της να βγαίνει έξω και να μας συναντά στους χώρους μας.

Η τέχνη πάει εκδρομή

Είδαμε καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες να περιφέρουν, εν τη ενώσει, την ευαισθησία τους μέσω των δημιουργημάτων τους στις καμένες από την περσινή πυρκαγιά επαρχίες.

…και αποκεντρώνεται

Μια σύγχρονη μορφή τέχνης, ένα καλλιτεχνικό κίνημα που κινείται ελεύθερα. Στο χώρο και στο χρόνο, με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με λεκτικά και μη λεκτικά σχήματα, να δημιουργεί νέες μορφές γραμματικής και ανάγνωσης. Η «Βιντεοποίηση» βγαίνει έξω, ποιεί, και προτείνει το ασύνορο.

Ο Καβγάς

Σύμφωνα με τους Melo και Castro-θεωρητικοί της τέχνης και βιντεοποιητές οι ίδιοι-  η βιντεοποίηση είναι «όλα σε όλα». Ένα « verbi-voco-sound-visual-color-movement»-complex. Που δυστυχώς πυροδότησε τα κόμπλεξ κάποιων Ελλήνων καλλιτεχνών στην κουβέντα μετά τις προβολές. Συγκρούστηκε και αντιστάθηκε για άλλη μια φορά το δυνατό και περιχαρακωμένο «κυρίαρχο» με το ακόμα ρευστό και αβέβαιο «νέο». Βρε παιδιά, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί στην Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα!!! Τα όρια ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα σβήστηκαν επί Κυβισμού και Ντανταϊσμού. Και σεις ακόμα;;; Ποιος είπε ότι δεν θα υπάρχετε και μόνοι σας;;; Όπως σε ένα ποίημα οι λέξεις αποκτούν ένα νέο νόημα, έτσι κι ένα ποίημα μέσα σε ένα βιντεοποίημα αποκτά πάλι ένα νέο νόημα και απευθύνεται σε έναν νέο αναγνώστη που διαβάζει με μια άλλη αντίληψη, κινητικο-αισθητική. Μια σύγχρονη ανάγνωση. Μην μας κερδίσει το play station. Βγάλτε μας από κει!

Πειράζει άλλωστε που ο Ελύτης , ο Σεφέρης , ο Καβάφης έγιναν τραγούδι;;;

Η συμφιλίωση

Το παλιό πάντα συγκρούεται με το νέο. Και το παλιό οφείλει να συμφιλιώνεται και να συνυπάρχει με το νέο. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Τέχνη σημαίνει ελευθερία έκφρασης. «Μπορεί το μωρό να παραμείνει μωρό ή να γίνει ενήλικας, ίσως ακόμα να γίνει ‘’γίγαντας’’, μπορεί κάποιοι να μην σεβάστηκαν τον εσωτερικό ρυθμό κάποιου ποιήματος. Είναι ένα δύσκολο καλλιτεχνικό είδος με πολλές συνιστώσες», ομολογεί ο Βαγγέλης. Κάποιοι όμως στα πρώτα αυτά βήματα τα κατάφεραν και ξεχώρισαν. Όπως φυσικά οι δημιουργίες  των ποιητών και βιντεοποιητών  Αντρέα Παγουλάτουκαι Αλέξη Δάρα, καθώς και των Βαγγέλη Μπέκα, Σωτήρη Γούναρη,Πάνου Κούρτη, Βασίλη Κυριάκη, Στέλιου Γιαννουλάκη, Χρήστου Μίχα. Επίσης της  σκηνοθέτιδας Άννας Δημητρίου που μας συνεπήρε εν «Εναισθησία» και με την «Κούκλα».

Ο Έρωτας

Κι ενώθηκαν εις τέχνην μιαν.

Και απ την απουσία προτιμούμε την συνουσία των τεχνών.

Κι αντί του εγκλεισμού και του πνευματικού αυνανισμού επαυξάνουμε τον έρωτα και την επικοινωνία των τεχνών.

 
Ευχόμαστε καλή συνέχεια !!!

Υ.Γ Όσοι παραβρεθήκαν στο τελευταίο b CREATIVE είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετές  από τις δημιουργίες της ομάδας των βιντεοποιητών.



fashion addiction