Parkour
Του Λάµπρου Αραπάκου (larapakos@ypovrixio.gr)
Share |
Ναι, όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται!

Το Υποβρύχιο αναδύεται και φέρνει στην επιφάνεια νέους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια,  νέους που δεν σταματάνε μπροστά σε τίποτα, γεμάτους όρεξη για ζωή. Το Molto Way double σας παρουσιάζει παιδιά που η ανεξάντλητη ενέργειά τους κάνει να ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και φαντασία.

Οι traceurs δεν µασάνε πουθενά, ξεπερνούν βράχους, κλαδιά, ποτάµια, τοίχους, πεζούλια ή κάγκελα. Το µη ανταγωνιστικό και εντελώς ανέξοδο parkour, που ξεκίνησε από τη Γαλλία και ήδη διδάσκεται σε σχολεία στο εξωτερικό, έχει καταφέρει να αποκτήσει και στην Ελλάδα το δικό του φανατικό κοινό. Συναντήσαµε δύο traceurs, τον Παναγιώτη Αλµανλή και τον Ανδρέα Μάσσιο, και µάς εξήγησαν πώς καταφέρνουν να ξεπερνούν ό,τι σε εµάς φαίνεται αξεπέραστο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΜΑΝΛΗΣ κάνει 4 χρόνια parkour
 «Το parkour σου µαθαίνει να µη το βάζεις κάτω εύκολα και να δίνεις σηµασία σε αυτά που πραγµατικά έχουν αξία»

- Τι ακριβώς είναι το parkour; 
Το parkour τυπικά είναι ένας τρόπος µετακίνησης στο αστικό και όχι µόνο περιβάλλον, χρησιµοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώµατος για να ξεπεραστούν και να υπερπηδηθούν όποια εµπόδια θα βρεθούν στην πορεία. Ουσιαστικά, όµως, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γυµναστικής και ένας τρόπος για να µάθουµε τις δυνατότητες του σώµατος και του µυαλού µας και να ξεπεράσουµε κάποιους φόβους µας.

-Πώς ξεκίνησε η πώρωσή σου µε το parkour; 
Στην αρχή έβλεπα το parkour σαν κάτι ευχάριστο για να περνάω το χρόνο µου και να γυµνάζοµαι συγχρόνως. Η πραγµατική πώρωση, όµως, ήρθε µε τον καιρό. Όσο βελτιωνόµουν τόσο πιο πολύ πωρωνόµουν. Όσο µαθαίνεις νέες τεχνικές και βλέπεις τις δυνατότητές σου να αυξάνονται τόσο πιο πολλά θες µάθεις και πιο µακριά να φτάσεις. Και αυτά µε το parkour δεν τελειώνουν ποτέ. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, που λένε…

-Tι νιώθεις κάθε φορά που κάνεις parkour; 
Η βελτίωση στο parkour είναι καθηµερινή και αισθητή, σε σύγκριση µε άλλα αθλήµατα. Εδώ τη µια µέρα δεν µπορείς να ανέβεις έναν τοίχο ή να πηδήξεις και να φτάσεις από ένα µέρος σε ένα άλλο και την εποµένη µπορείς. Αυτό µου δίνει µια απερίγραπτη ικανοποίηση. Βέβαια υπάρχουν και φορές που δεν θα καταφέρω κάτι που θέλω να κάνω και θα νευριάσω. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης µπορεί να νιώσω φόβο, την αδρεναλίνη να ανεβαίνει και κούραση πάντα στο τέλος.

-Γιατί να κάνει κάποιος parkour; 
Για να αθληθεί, να διασκεδάσει, να γνωρίσει την πόλη στην οποία ζει, το σώµα του και τις δυνατότητές του, να µάθει να βλέπει τα πράγµατα από άλλη οπτική γωνία και να κάνει φίλους.

-Πόσα άτοµα αριθµεί η parkour κοινότητα στην Αθήνα; 
Δύσκολο να πω µε ακρίβεια. Τον τελευταίο χρόνο ο αριθµός έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Συνεχώς βλέπουµε καινούργια πρόσωπα στις προπονήσεις και κάθε γειτονιά έχει τους traceurs της.

- Χρειάζεται να έχει γυµναστεί πολύ για να µπορεί να κάνει parkour κανείς; 
Δεν χρειάζεται να γυµναστεί µε σκοπό να ξεκινήσει κάποιος. Το αντίθετο! Κάνοντας parkour θα γυµναστεί. Βέβαια, όσο καλύτερος θέλει να γίνει κάποιος τόσο πιο πολύ θα πρέπει να ασχοληθεί. 

- Ξέρω ότι µαζεύεστε στην πλατεία στο Κολωνάκι. Γιατί επιλέγετε την πλατεία αυτήν; Πόσο συχνά συναντιέστε; 
Η πλατεία στο Κολωνάκι είναι ξεχωριστή από αρχιτεκτονική άποψη. Είναι χτισµένη µε τέτοιον τρόπο που πιστεύουµε ότι φτιάχτηκε για εµάς. Εκεί µπορούµε να δουλέψουµε πάνω σε αρκετές και διαφορετικές τεχνικές. Οι ανοιχτές προπονήσεις όπου αρκετός κόσµος µαζεύεται και προπονείται σαν µια µεγάλη παρέα είναι εβδοµαδιαίες, συνήθως τις Κυριακές. 

- Με το parkour καταφέρνετε να ξεπερνάτε εµπόδια.. Τα εµπόδια της ζωής αντιµετωπίζονται πιο εύκολα;
Μετά το parkour βλέπεις τα πράγµατα διαφορετικά. Το parkour δεν θα σου λύσει τα προβλήµατα, θα σου µάθει όµως να µη το βάζεις κάτω εύκολα και να δίνεις σηµασία σε αυτά που πραγµατικά έχουν αξία. Πάντως, όλα τα εµπόδια ξεπερνιούνται.

Θέλετε να δείτε τον Παναγιώτη να κάνει parkour; «Συντονιστείτε» στο κανάλι του στο www.youtube.com/toge7 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣΣΙΟΣ ασχολείται µε το parkour 2,5 χρόνια
«Το parkour δεν είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο άθληµα ή παιχνίδι»

 
-Tι νιώθεις κάθε φορά που κάνεις parkour;
Με µια λέξη: Ελευθερία!

-Τι κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να κάνει parkour; 
Για να ασχοληθεί κάποιος µε αυτό πρέπει να έχει υποµονή και να του αρέσει πολύ. Σίγουρα απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, αλλά και να µην την έχει κάποιος θα την αποκτήσει στην πορεία. 

-Οι γονείς σου τι λένε που κάνεις parkour;
Οι γονείς µου δεν πολυσυµφωνούν, διότι το θεωρούν πολύ επικίνδυνο – και όντως µπορεί γίνει µερικές φορές.. Αλλά για µένα δεν αρκεί αυτό για να το σταµατήσω.. Είναι εµµονή πλέον...

-Έχεις τραυµατιστεί κάνοντας parkour; 
Το «αν έχω τραυµατιστεί κάνοντας parkour» είναι σαν να ρωτάς κάποιον µηχανόβιο αν έχει πέσει ποτέ µε τη µηχανή... ΝΑΙ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα τραυµατιστείς κάποια στιγµή, όσο καλός κι αν είσαι σε αυτό που κάνεις..

-Πού σ’ αρέσει να κάνεις parkour στην Αθήνα;
Τώρα τελευταία µ’ αρέσει να κάνω parkour στο Χαλάνδρι, αλλά συνήθως κάνω στο κέντρο..

-Στο εξωτερικό το parkour είναι πιο αναπτυγµένο;
Είναι πιο διαδεδοµένο σίγουρα. Ακόµα και ο κόσµος που δεν ασχολείται, γνωρίζει περί τίνος πρόκειται όταν βλέπει παιδιά στον δρόµο να σκαρφαλώνουν τοίχους. Υπάρχουν χώρες όπου το parkour διδάσκεται και στα σχολεία. Και στην Ελλάδα, όµως, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και το επίπεδο µεγαλώνει πολύ γρήγορα.

-Πηδάτε από τη µια ταράτσα στην άλλη; Είναι επικίνδυνο;
Τα άλµατα από ταράτσα σε ταράτσα υπάρχουν, δεν είναι όµως ούτε αναγκαία ούτε καθηµερινά, κάθε άλλο. Το 90% της προπόνησης και της πρακτικής του parkour συµβαίνει στο επίπεδο του δρόµου. Το parkour δεν είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο άθληµα ή παιχνίδι. Αρκεί να υπάρχει λογική και να γνωρίζει ο καθένας τις δυνατότητές του. 
fashion addiction