Φοιτητικές ομάδες
Επιµέλεια: Λάµπρος Αραπάκος (larapakos@ypovrixio.gr)
Share |
Τι οµάδα είσαι; Aεροδιαστημική

Οι φοιτητές φτιάχνουν οµάδες, παράγουν τέχνη και επιστήµη, αποδεικνύοντας ότι το «µαζί» θα µας σώσει από την κατάθλιψη που εξαπλώνεται στη χώρα.

Φοιτητικό περιοδικό Καλειδοσκόπιο, Φιλοσοφική Αθηνών
Σε ένα µικρό παλιό ξύλινο γραφείο, ευγενική παραχώρηση των Κρητών, στην ήσυχη και γραφική Νεάπολη, κάθε Κυριακή απόγευµα µαζευόµαστε καµιά 30αριά φοιτητές σχολιάζοντας την επικαιρότητα, συµφωνώντας και διαφωνώντας επί παντός του επιστητού, αναζητώντας πρωτότυπα θέµατα, κάνοντας κριτική στις ταινίες και τα θεατρικά έργα που είδαµε, τα βιβλία που διαβάσαµε, τις συναυλίες που πήγαµε, αγωνιώντας παράλληλα για το µέλλον αυτού του τόπου, της ζωής µας και των πανεπιστηµίων µας, µέχρι να ξεκαρδιστούµε όλοι µαζί στα γέλια ενθυµούµενοι κάποιο αστείο ή κάποιο ευτράπελο. Και κάπως έτσι οι Κυριακές µας παίρνουν ένα διαφορετικό χρώµα, πιο ζωντανό και χαρούµενο, καθώς ετοιµαζόµαστε για τη νέα εβδοµάδα, γνωρίζοντας ότι µε το ένα δάχτυλο δεν κινείται η Γη. Χρειάζονται περισσότερα. Ή, αλλιώς: ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη. Επικοινωνία µε την οµάδα:  tokaleidoskopio@yahoo.gr
Τατιάνα Κίρχοφ

ΤΡΙΤΩΝ, Καταδυτική Οµάδα, Πανεπιστήµιο Αιγαίου 
Η οµάδα µας ιδρύθηκε πριν από 8 χρόνια και αριθµεί περίπου πενήντα µέλη. Ασχολούµαστε µε τον υποβρύχιο κόσµο και τους θαυµαστούς κατοίκους του. Τα µέλη γνωρίζονται µε τα θαλάσσια οικοσυστήµατα και ανακαλύπτουν τις οµορφιές τους. Άλλα µέλη, πιο έµπειρα, συµµετέχουν σε ερευνητικά προγράµµατα των τµηµάτων Επιστηµών της Θάλασσας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Η χρήση των συσκευών SCUBA και οι οπτικές µέθοδοι παρατήρησης είναι απαραίτητες για τη µελέτη των ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστηµάτων. 

Φέτος τα µέλη µας καταδύθηκαν και µελέτησαν πολλά νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Ψαρά και Άι-Στράτη) υλοποιώντας διάφορες εργασίες φοιτητών του πανεπιστηµίου. Άλλες δραστηριότητες που πραγµατοποιήθηκαν και φέτος ήταν η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας, οι καθαρισµοί παραλιών και βυθού και η συµµετοχή µας σε σχολεία αντιρύπανσης του λιµενικού ταµείου. 

Οι συναντήσεις της οµάδας γίνονται κάθε βδοµάδα στα σπίτια των µελών. Δυστυχώς, είχαµε καλοµάθει να έχουµε έναν χώρο παραχωρηµένο από το πανεπιστήµιο, αλλά πλέον η οικονοµική κρίση µάς έκοψε αυτήν την άνεση. Ελπίζουµε στο µέλλον να την ξεπεράσουµε αυτήν τη δυσκολία, µια και αυτό είναι το βασικό πρόβληµά µας σήµερα. Φυσικά η καλύτερή µας είναι όταν συναντιόµαστε σε κάποια παραλία ή σε κάποιο σκάφος για να ξεκινήσουµε την εξερεύνησή µας.   

Τα νέα της οµάδας µας αναρτώνται στο blog: triton-aegean.blogspot.com και όποιος επιθυµεί να έρθει σε επαφή µε την οµάδα µπορεί να επικοινωνήσει µαζί µας µέσω email στο triton@aegean.gr.  
Έκτωρ Γιούργης 

Θεατρική οµάδα «ΔΡΥΣ», Πανεπιστήµιο Αθηνών
Ως µέλος της οµάδας ΔΡΥΣ του θεατρικού τοµέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. για 5 συνεχή χρόνια µπορώ να πω πως έχω κερδίσει µα και χάσει πολλά, συνεισφέροντας σε καλλιτεχνικό και όχι µόνο επίπεδο στην οµάδα. Το να υπάρχεις και να συνυπάρχεις σε µια θεατρική οµάδα είναι κάτι  µοναδικό, χωρίς όµως αυτή να παύει να αποτελεί µια µικρογραφία της κοινωνίας που ζούµε, µε τα θετικά και τα αρνητικά της. Το αντικείµενο της οµάδας είναι η θεατρική παίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, σε συνδυασµό µε τη µουσική, το χορό και το χοροθέατρο. Τα µέλη µας ανανεώνονται τουλάχιστον κατά 70% κάθε χρόνο και ο αριθµός αυτών κυµαίνεται από 20 έως 35 άτοµα. Φέτος παρουσιάσαµε το «Ονειρόδραµα» του Αύγουστου Στρίντµπεργκ στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου στη Μυτιλήνη και στο Θέατρο του Νέου Κόσµου. Για πληροφορίες: 210 3688205, 210 3688251.
Διονύσης Καπελλές

Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φοιτητών Αεροδιαστηµικής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Η EUROAVIA είναι o Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φοιτητών Αεροδιαστηµικής που ιδρύθηκε το 1959 και έως σήµερα διαθέτει 35 παραρτήµατα σε 20 χώρες της Ευρώπης. Το παράρτηµα του πανεπιστηµίου µας  αυτήν τη στιγµή αριθµεί περίπου 100 µέλη. Τον Δεκέµβριο του 2010 διοργανώσαµε το διεθνές event Euroavia Formation Workshop 2010 που έγινε στο Ε.Μ.Π., όπου ήρθαν 22 ευρωπαίοι φοιτητές από όλη την Ευρώπη για τη διοργάνωση. Επίσης, φέτος θα εκπροσωπήσουµε για πρώτη φορά το Ε.Μ.Π. στον Πανευρωπαικό Διαγωνισµό Air Cargo Challenge 2011 (www.acc2011.com) που θα διεξαχθεί στη Στουτγάρδη τον Αύγουστο και αποτελεί για µας µεγάλη πρόκληση. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο έχουµε και άλλες δραστηριότητες, όπως σχεδίαση και κατασκευή ενός µικρού ηλιακού αεροπλάνου και ενός τετράτροχου οχήµατος για κίνηση σε άλλον πλανήτη. Οι συναντήσεις γίνονται στο γραφείο του συλλόγου, στο υπόγειο πάρκινγκ στο Ε.Μ.Π. Πληροφορίες στο www.euroavia.net
Ιωάννης Τσαγκαρλιώτης

Ραδιοφωνικός, φοιτητικός σταθµός «FM1», ΤΕΙ Κρήτης
Περίπου 50-60 φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης κάνουν εκποµπές στο σταθµό κάθε εξάµηνο. Οι ακροατές ανταποκρίνονται, κάνουν σχόλια και µουσικές επιλογές , συµµετέχουν σε τέτοιο βαθµό ώστε να αποτελούν κοµµάτι της ίδιας της εκποµπής. Σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνουµε διάφορα πάρτι και το Radioactive festival. Φέτος διοργανώσαµε το 8ο, µε τους Πάνο Μουζουράκη και Maraveyas Ilegal. Όµως, πέρα από τις εκποµπές που κάνει ο καθένας, µαζευόµαστε στο χώρο του σταθµού στα κενά από τα µαθήµατα, πίνουµε τον καφέ µας και συζητάµε κάνοντας παρέα µεταξύ µας. Εάν κάποιος θέλει να έρθει στη ραδιοφωνική οµάδα µπορεί να καλέσει στο 2810 315445 ή να µπει στο http://fm1.teicrete.gr/
Γεωργία Δόξαfashion addiction