Knowmads, η νέα γενιά των τσιγγάνων
Της Βασιλείας Πανέλη
Share |

Το να έχεις γεννηθεί σε μια χώρα με τόσο δυνατή εθνική ταυτότητα όπως η Ελλάδα καθιστά πολύ δύσκολο να μην αισθάνεσαι ότι ανήκεις κάπου συγκεκριμένα. Να μιλάς για έναν πλανήτη χωρίς χώρες, σύνορα, θρησκείες. Το να αισθάνεσαι ότι ανήκεις στον πλανήτη και όχι σε ένα συγκεκριμένο τόπο είναι κάτι που φέρνει διαφωνίες και δυσαρέσκειες!


Ευτυχώς μεγαλώνοντας διαμόρφωσα το περιβάλλον εκείνο το οποίο αγκάλιασε και αποδέχτηκε το γεγονός ότι δεν ένιωθα να έχω αλλά ούτε και ήθελα να αποκτήσω ρίζες. Ταξιδεύοντας ανακάλυψα ότι δεν είμαι μόνη! Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται να έχουν εθνικά χαρακτηριστικά οι knowmads δεν ασχολούνται! Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων έχει ατομική και όχι εθνική ταυτότητα και προσδιορίζεται μέσα από τα ταυτόχρονα ταξίδια στον έσω και έξω κόσμο! Γιατί δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις του έξω κόσμου όταν ταξιδεύεις αν δεν τα έχεις βρει με τους έσω δαίμονες.

 

Knowmads είναι ο όρος που έδωσε ο ερευνητής και συγγραφέας Jοhn Μoravec στην νέα αυτή φυλή των ανθρώπων που είναι πέρα από εθνικότητες, και οργανισμούς! Είναι η δημιουργική φυλή που ενδιαφέρεται να μάθει και να εμπειραθεί την αλήθεια του κόσμου!Γνώρισα αρκετούς τέτοιους ανθρώπους ταξιδεύοντας. Αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι ήρεμοι, ανοιχτοί, ξέρουν ότι ο πλανήτης είναι πιο ασφαλής από ότι φαντάζει από τις οθόνες της τηλεόρασης. Θέλουν να σε βοηθήσουν γιατί έχουν βρεθεί και οι ίδιοι στην ανάλογη θέση. Είναι πιο μοναχικοί και δεν χρειάζονται πολλά. Ένα σακίδιο πλάτης είναι όλος τους ο κόσμος και πλανήτης το σπίτι τους! Υπέροχα πλάσματα δημιουργικά, έξυπνα, μελαγχολικά χωρίς ταμπού! Δε σε προσδιορίζουν από το τι κατέχεις! Ανοιχτά μυαλά και καρδιές! Πως ζούνε; Ο καθένας έχει την δική του ιστορία. Σίγουρα είναι ευέλικτοι, ταπεινοί και δημιουργικοί. Άλλος πούλησε ή νοίκιασε το σπίτι του, άλλος βρίσκει δουλειά στην χώρα που επιλέγει να ζήσει, άλλος φτιάχνει τα πράγματα του σε μια χώρα και τα πουλάει σε μια άλλη! Νιώθω τόσο μικρή όταν συναντάω τέτοιους ανθρώπους που μου ανοίγουν το μυαλό και μου δείχνουν πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσουμε τις ζωές μας. Μπορούμε να ζήσουμε όπως ακριβώς θέλουμε αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια κυρίως για να επανεκπαιδεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να πάμε αντίθετα στις συνήθειες μας κ να ακολουθήσουμε τα θέλω μας.

 

Οι knowmads δεν έχουν συμβόλαια με την ζωή, κάνουν ότι κάνουν για όσο το θέλουν και ξέρουν ότι είναι ελεύθεροι να αλλάξουν γνώμη όταν κάτι δεν λειτουργεί πια. Όλα ακούγονται μαγικά σε αυτόν τον κόσμο! Είναι, αλλά έχει κι αυτός ο κόσμος τα σκοτεινά του σημεία και είναι πολλά. Το σημαντικότερο νομίζω είναι ότι βρίσκεσαι πάντα στην αρχή!Με το που δημιουργείς κάτι τα πόδια σου σε φαγούριζουν και σου ζητάνε να πάρεις πάλι τους δρόμους! Έτσι πάντα σπέρνεις και θερίζουν άλλοι! Απλά δεν μπορείς να κανείς αλλιώς, η φαγούρα και η περιέργεια είναι δυνατότερες!

 

Οι knowmads δεν έχουν προσκολλήσεις. Η γνώση και η ελευθερία είναι εκείνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά! Ψάχνουν για διαφορετικότητα και δεν ένιωσαν ποτέ να νικούν στην χώρα που γεννήθηκαν. Φαίνεται να έχουν έναν ρόλο να παίξουν στη νέα οικονομία που διαμορφώνεται. Αναζητούν πιο ελεύθερες μορφές εργασίας, νέες ιδέες έρχονται από αυτούς, δημιουργούν κοινότητες στα μέρη που ζουν ώστε ο κάθε νέος knowmad να έχει υποστήριξη αλλά τόσο τα νέα όσο και οι δραστηριότητες να απλώνονται και να γίνονται γνωστές. Διαμορφώνουν μια οπτική για τα πράγματα όπου οι γνωστές κοινωνικές δομές απουσιάζουν. Τη θέση τους παίρνουν οι απλές ανθρώπινες αλήθειες! Πέρα από την επιρροή των δομών αφού αυτοί οι άνθρωποι δεν εντάσσονται πουθενά ούτε στον τόπο καταγωγής ούτε στο τόπο που ζουν μένει η ουσία της ανθρώπινης απλότητας. Όταν τους ρωτάς από που είσαι, σου απαντούν απλά γεννήθηκα εκεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είμαι από πουθενά και είμαι από παντού! Γιατί δεν ενδιαφέρονται να είναι από κάπου!fashion addiction